Τα δέντρα μαςΡοδιές και λωτοί

Gallery Thumb IV

Γιατί τα επιλέξαμε;

Στο κτήμα κυριαρχούν 3 ποικιλίες με ροδιές και 2 ποικιλίες με λωτούς. Οι καλλιέργειες που έχουμε επιλέξει είναι πια διάσημες για τα πολλαπλά τους οφέλη…

Το ρόδι ονομάζεται αλλιώς και «κόκκινος χρυσός» αφού μια πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν τη διατροφική του αξία και τα οφέλη που έχει στην καρδιά, στην πίεση, στη χοληστερίνη, στην αντικαρκινική προστασία και στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Πώς λοιπόν να μη θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, γονιμότητα και ευημερία;

Από την άλλη ο λωτός ή «το μήλο της Ανατολής» με πατρίδα του την Κίνα. Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική του γεύση και γι’ αυτό το ονόμασαν «τροφή θεών» Από την Κίνα εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία όπου θεωρείται μέχρι και σήμερα εκλεκτή λιχουδιά. Ας μάθουμε λοιπόν τις ευεργετικές ιδιότητες του λωτού. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες-υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C που δίνει λάμψη στο δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Περιέχει φυτικές ίνες (αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας). Είναι καλή πηγή ενέργειας (100 γρ φρέσκου λωτού έχουν μόνο 70 θερμίδες) για όσους ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.


Ροδιές

wonderful

Wonderful

Είναι η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία στις ΗΠΑ. Στη Β. Ελλάδα συγκομίζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Η εξωτερική εμφάνιση του καρπού και των σπόρων είναι πολύ ελκυστική. Έχει μεγάλο μέγεθος καρπού, ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα φλοιού, βαθύ κόκκινο χρώμα σπόρων, ημίσκληρα σπέρματα και γλυκόξινη γεύση.

Gallery Thumb II

Hicaz

Μια σχετικά όψιμη ποικιλία με έντονο κόκκινο καρπό και γλυκόξινη γεύση. Έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με την ποικιλία Wonderful και είναι διπλής χρήσης, δηλαδή προσφέρεται για νωπή κατανάλωση αλλά έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε χυμό.

Gallery Thumb III

Ερμιόνης

Γλυκιά ποικιλία Ελληνική με μαλακό καρπό για νωπή κατανάλωση μόνο, με λευκοκίτρινο καρπό. Προέρχεται από την περιοχή της Ερμιόνης από όπου πήρε και το όνομα της και είναι μια σχετικά πρώιμη ποικιλία. Οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι σχεδόν ίδιες με όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες.


Λωτοί

Gallery Thumb V

Καραλιόκ (σοκολάτα)

Η «σοκολάτα» ίσως είναι από τα ωραιότερα γλυκά φρούτα. Η συλλογή του καρπού στα πεδινά της Δράμας γίνεται γύρω στα τέλη Οκτωβρίου. Εκτός από νωπή κατανάλωση κάνει για μαρμελάδες και για γλυκά του κουταλιού. Το φρούτο κυρίως εξάγεται στη Λευκορωσία και την Ιορδανία ενώ τώρα ξεκίνησε να εμφανίζεται και στην ελληνική αγορά.

Gallery Thumb VI

Jiro

Καρπός μεσαίου μεγέθους με πλακέ σχήμα, κίτρινος-πορτοκαλί κατά την ωρίμανση και έντονο πορτοκαλί στην υπερωρίμανση. Μπορεί να καταναλωθεί όπως και το μήλο πριν παραωριμάσει όπως γίνεται με τις περισσότερες ποικιλίες. Πλούσιος σε βιταμίνες C ,B1, B2, B6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό, για αυτό τον λόγο διαιτολόγοι και διατροφολόγοι το συνιστούν όλο και πιο συχνά.