Ιστορικόκαι φιλοσοφία του κτήματος

Ιστορικό

Ιστορικό

Στον εύφορο κάμπο της Ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στον Ν. Δράμας στο χωριό Φωτολίβος, ανάμεσα σε δυο ποτάμια, αυτά της Αγίας Βαρβάρας και του Αγγίτη και ανάμεσα σε δυο μεγάλους ορεινούς όγκους, το Παγγαίο και το Φαλακρό, βρίσκεται το κτήμα "Ρόδινο" έκτασης 100 στρεμμάτων. Ένα κτήμα που για δεκάδες χρόνια οι παραγωγές του ήταν δημητριακών, ζαχαροτεύτλων και βάμβακος. Ώσπου το 2009 πήραμε την απόφαση, βλέποντας τις ανάγκες των καιρών, να φυτέψουμε δέντρα. Το κτήμα τώρα αριθμεί περίπου 4500 δέντρα και είναι σκεπασμένο με δίχτυα για την προστασία του καρπού από τις καιρικές συνθήκες. Και το κυριότερο, αλλάζοντας την φιλοσοφία μας και προχωρώντας μπροστά, το κτήμα έγινε βιολογικό.

Φωτογραφία αρχείου (πριν από το 2009)

Ιστορικό
Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία μας Εναλλακτική και ανθρώπινη

Τα θεμέλια της φιλοσοφίας μας

Η φιλοσοφία μας, που την κάναμε πράξη, ήταν να μπορέσουμε να αλλάξουμε καλλιέργεια και από εκτατική να την κάνουμε δενδρώδη. Με τον τρόπο αυτό, από βαμβάκια και σιτηρά έχουμε τώρα ροδιές και λωτούς. Οραματιζόμενοι το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας, πάντα με οικολογική συνείδηση, έχουμε φτάσει στο ευχάριστο σημείο να παράγουμε καρπό χωρίς χημική επιβάρυνση. Η προστασία της βιοποικιλότητας, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η οικονομία στο νερό είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κτήματος. Τις αξίες αυτές ευελπιστούμε να μεταδόσουμε στους επισκέπτες και στους πελάτες μας. Μετά από 8 χρόνια μεγάλης προσπάθειας που έχουμε καταβάλει όλα τα μέλη της οικογένειας, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε την δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το πρόγραμμα «Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο».

Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο

Το εγχείρημα αυτό επιδιώκει να απλώσει γέφυρες ανάμεσα στους αγρότες και στους ανθρώπους της πόλης, δηλαδή τον αστικό πληθυσμό. Αδελφοποιώντας τις δυο αυτές ομάδες, στόχος είναι η δημιουργία, και γιατί όχι, η μάθηση των δυο τάξεων μέσα από την διαδικασία της παραγωγής. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να αναδείξουμε την δουλειά που κάνουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε περιμένοντας από έναν σπόρο να φτάσουμε στο σημείο να πάρουμε καρπούς. Η προσπάθεια γίνεται για να θυμηθούμε τις ρίζες μας και τις αξίες, τις οποίες έχουμε χάσει στο πέρασμα των χρόνων. Αξίες που μπορούμε να ξαναβρούμε καλλιεργώντας την μάνα γη. Είναι ένας τρόπος για να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλον δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς, κάτι που σε αυτήν την δύσκολη εποχή που περνάμε νομίζω ότι είναι ζητούμενο και απαραίτητο για όλους μας. Είναι ακόμα μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά μας να δημιουργούν και να αποκτήσουν τον ανάλογο σεβασμό προς την φύση και τα αγαθά που μας προσφέρει αυτή, χωρίς αντάλλαγμα. Γιατί η γη, μας ενώνει!

Salads menu

Πιστοποιήσεις και τεχνικές προδιαγραφές

Αντιχαλαζιακό δίχτυ

Ιστορικό

Βιολογική καλλιέργεια - Αντιχαλαζιακή προστασία

Το κτήμα μας παρουσιάζει μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και από την πλευρά της εφαρμογής διαδικασιών βιολογικής καλλιέργειας αφού, ακολουθώντας τις ενδεδειγμένες τυποποιήσεις, έχει πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον προστασία στους καρπούς παρέχεται και μέσω των διχτυών αντιχαλαζικής προστασίας που έχουν εγκατασταθεί μέσα από την αξιοποίηση των κατάλληλων κοινοτικών πόρων. Την παραδοσιακή εικόνα ενισχύει ένα πέτρινο σπιτάκι, δίπλα στο οποίο έχουμε το αμπέλι μας, το οποίο περιβάλλεται από αρωματικά φυτά. Σας περιμένουμε λοιπόν να το επισκεφτείτε, είτε μέσα από την ιστοσελίδα μας είτε δια ζώσης.