Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο και ας γευτούμε τους καρπούς του

Η γέννηση μιας ιδέας...

Στο κτήμα μας «Το Ρόδινο», που βρίσκεται στο Φωτολίβος Δράμας προστατευμένο από δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας και με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, ξεκινάμε ένα πρόγραμμα δράσης (project) που θα φέρει σε επαφή όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τρόπους καλλιέργειας και αξιοποίησης ενός δέντρου. Ύστερα από 8 χρόνια διαρκούς ενασχόλησης φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας τα αποτελέσματα των κόπων μας.

Πρώτη δραστηριότητα που εγκαινιάζουμε είναι ένα σχέδιο δράσης με τίτλο «Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο». Σκοπός μας ν’ ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας με όσους έχουν την ίδια φιλοσοφία μ’ εμάς της βιολογικής καλλιέργειας και θα ήθελαν να μάθουν τους τρόπους καλλιέργειας και αξιοποίησης του δέντρου που θα επιλέξουν να μεγαλώσουν μαζί μας.


Πώς θα μεγαλώσουμε μαζί το δέντρο;

Για να συμμετάσχετε σε αυτό το πρόγραμμα:

1. Επιλέγετε το είδος δέντρου που σας ενδιαφέρει (ροδιά ή λωτιά).

  • Μπορείτε να το ονοματίσετε, να το δείτε, να παρακολουθείτε την εξέλιξη του και να κάνετε τις δικές σας προτάσεις για το μεγάλωμά του.
  • Έχετε τη δυνατότητα να το επισκέπτεστε όποτε θέλετε (κατόπιν συνεννόησης).

2. Εμείς αναλαμβάνουμε εξ’ολοκλήρου την καλλιέργεια και τη φροντίδα του. Στην ιστοσελίδα μας θα υπάρχει ενημέρωση μεμονωμένη για την πορεία του δέντρου σας εώς τη συγκομιδή του Οκτωβρίου.

3. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έχετε τη δυνατότητα:

  • Να συλλέξετε μόνοι σας τα ρόδια ή τους λωτούς (με εξοπλισμό που θα σας παρέχουμε εμείς).
  • Να αναθέσετε σε εμάς τη συγκομιδή και την αποστολή σ’εσάς της σοδειάς του δέντρου (Η αποστολή εκτός νομού Δράμας θα έχει έξοδα αποστολής).

Το ετήσιο κόστος του μεγαλώματος του δέντρου σας είναι 50 ευρώ και περιλαμβάνει την περιποίηση, τακτική ενημέρωση και την παραγωγή του. Η εγγύηση ελάχιστης παραγωγής είναι 20 κιλά ρόδια ή λωτοί.

Τα ρόδια ωριμάζουν προς τα μέσα Οκτωβρίου και οι λωτοί προς το τέλος Οκτωβρίου. Έτσι τη σοδειά σου θα την παραλάβεις περίπου στο τέλος του Οκτωβρίου για τις ροδιές και στα μέσα Νοεμβρίου για τους λωτούς (πρώτη παράδοση το φθινόπωρο του 2017). Τα δέντρα του κτήματος είναι αριθμημένα. Με την ένταξή σου στο πρόγραμμα θα λάβεις τον αριθμό του δέντρου σου ώστε κάθε στιγμή να μας ζητάς και να σου δίνουμε πληροφορίες για το συγκεκριμένο δέντρο.

Τα έξοδα αποστολής διαφέρουν ελαφρά ανά περιοχή. Για παράδειγμα, για την περιοχή της Αττικής είναι περίπου στα 6-7 €. Κάνουμε προσπάθειες για να πετύχουμε τις καλύτερες τιμές και από τους μεταφορείς.

Επίσης κατόπιν συνεννόησης μαζί μας θα μπορείτε να επισκεφτείτε το κτήμα, να περιηγηθείτε σ’αυτό, να δείτε τα δέντρα σας, να κάνετε πικ νικ ή ακόμα και να διανυκτερεύσετε στον παραδοσιακό ξενώνα μας (κατόπιν συνεννόησης μαζί μας).

Το πρόγραμμα « Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο » συνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα επισκεψιμότητας του κτήματος που το κάνει προσβάσιμο σε σχολικές ομάδες δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιδιωτών, κλπ. Ήδη από το 2004 εώς σήμερα πιλοτικά έχουν επισκεφτεί το κτήμα μας φοιτητές της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δράμας του Παιδικού Σταθμού Φωτολίβους, κα.

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μπορεί να πραγματοποιήσει μια ομάδα στην ιστοσελίδα μας έχουμε αναρτήσει υλικό προετοιμασίας για την επίσκεψή σας και εκπαιδευτικό φυλλάδιο.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να μας επισκεφτείτε και μέσω της ενεργητικής βιωματικής μάθησης τα παιδιά όχι να είναι απλά παρατηρητές αλλά να βιώσουν την εκπαιδευτική εμπειρία πώς μεγαλώνει ένα δέντρο μέσα σ’ένα αυθεντικό κέντρο μάθησης.

Θέλετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα;

Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας στέλνοντας ένα μήνυμα. Πηγαίνετε στη σελίδα της Επικοινωνίας και συμπληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία σας. Μην ξεχάσετε να γράψετε σαν θέμα του μηνύματος "Συμμετοχή στο πρόγραμμα Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο".

Στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσετε στην κατάθεση του ποσού των 50 € ανά δέντρο στον αριθμό λογαριασμού GR6601711960006196010138357 της Τράπεζας Πειραιώς (δικαιούχος Γκόντιας Χρήστος).

Βασικό: Μην ξεχάσετε να αναγράψετε στην κατάθεση το όνομά σας, το τηλέφωνό σας και το είδος των δέντρων που επιθυμείτε (πχ 1 ροδιά, ή 1 ροδιά και 1 λωτιά, ή 2 λωτιές, κλπ). Εμείς θα σας απαντήσουμε με mail και θα σας ενημερώσουμε για τα δέντρα σας.

Όλα αυτά ισχύουν για μία χρονιά και αν αποφασίσετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα και την επόμενη χρονιά απλά θα ξανακάνετε την ανάλογη κατάθεση.

Χρήστος Γκόντιας, Υπεύθυνος του κτήματος

Ώρες λειτουργίας

Είμαστε στη διάθεσή σας:
Δευτέρα με Παρασκευή: 9 π.μ. - 9 μ.μ
Σαββατοκύριακο: 11 π.μ. - 10 μ.μ.

Καλέστε μας στο:

+306958466772

ΤοποθεσίαΕπικοινωνήστε μαζί μας

 

Contact Form

Πληροφορίες

Το κτήμα βρίσκεται στο χωριό Φωτολίβος της Δράμας.

Βρείτε μας και στο facebook-rodino

Διεύθυνση

Φωτολίβος
Δράμα
66034, Δράμα

Βρείτε μας στον χάρτη